Stedendriehoek

Nieuwe therapie blijkt uitkomstnbij ontlastingsproblemen

DEVENTER – Het Deventer Ziekenhuis start met een geavanceerde, nieuwe behandeling voor mensen die last hebben van ontlastingsincontinentie.

Er zijn in Nederland circa 100.000 mensen die kampen met ontlastingsverlies of die het gevoel hebben hun ontlasting niet op te kunnen houden. Ten onrechte wordt aangenomen dat hier niets aan te doen is en dat het iets is ‘waarmee je moet leren leven’. Dit, terwijl het voor veel mensen vaak een grote impact heeft op het dagelijkse leven.

Neurostimulatie is, zo blijkt uit recent onderzoek, voor veel van deze patiënten een uitkomst. Het Defecatie Expertise Centrum van het Deventer Ziekenhuis is daarom gestart met deze behandeling, ook wel bekend als Percutaneous Tibial Nerve Stimulation (PTNS).

Bij deze behandelmethode worden de zenuwenbanen die bij de enkels lopen, gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Via deze zenuwen lopen de signalen naar onder meer de blaas en de darmen. Ook activeren ze spieren die bij de ontlasting betrokken zijn, zodat deze rustiger worden en beter samentrekken. Daardoor kan ontlastingsverlies verminderen of zelfs verdwijnen.

 

Uit onderzoek blijkt dat zo’n zestig procent van de mensen baat heeft bij deze (pijnloze) nieuwe therapie. De behandeling duurt twaalf weken en de meesten ervaren al na zes behandelingen minder klachten.

 

Met de neurostimulatie heeft het Defecatie Expertise Centrum nu een breder spectrum aan behandelmogelijkheden. In 2015 is het al gestart met neurostimulatie voor patiënten met een overactieve of gevoelige blaas. Voor een neurostimulatiebehandeling is een verwijzing van de huisarts nodig.